Prosjektet
Før jul kjøpte jeg meg en Raspberry Pi (RPi) for å se om den kunne brukes til noe morsomt. Inspirert av hva andre har gjort med denne lille dingsen var planen å teste den som mediesenter (OpenELEC), kartplotter (OpenCPN) og ellers sjekke ut om den kunne brukes som «vakt» i båten (sensorer, kamera og SMS-varsling) om vinteren.
Hva er RPi? En RPi er en liten datamaskin laget av The Raspberry Pi Foundation, litt større enn et kredittkort. Maskinen har utganger for lyd og bilde, og USB-porter for å koble til andre enheter. Den kan brukes til stort sett alt det en vanlig PC kan brukes til, men den er ikke spesielt kraftig, og den kan ikke kjøre Windows operativsystem. Den kan derimot kjøre flere forskjellige operativsystemer basert på Linux, android eller helt andre plattformer.
En av de store styrkene til RPi er at den er strømsnill, og den er liten og lett å gjemme bort i en stereobenk eller et rom i båt/bil. I tillegg til de vanlige tilkoblingsportene (USB, HDMI osv) har den flere litt mer spesielle muligheter (8 dedikerte GPIO pinner, UART, i2c buss, SPI buss, i2s audio m.m.).
Utstyr
I utgangspunktet bestilte jeg et Raspberry Pi Starter Kit fra MPX for å få alt jeg trengte for å komme igang i én enkelt pakke, og så installerte jeg en preview av Kano OS. Jeg har støttet Kano-prosjektet på Kickstarter og har dermed tilgang på deres programvare, men Kano OS var ikke noe å satse på for dette prosjektet.
OK, det første jeg ville teste var å sende SMS. Jeg bestilte derfor inn to Huawei E173 USB-baserte GSM-modemer via eBay. Disse USB-pinnene har både GSM-modem og en microSD-kontakt så man kan installere et ekstra minnekort hvis man trenger mer lagringsplass. Det var også flere som kunne bekrefte at de fungerer fint med Raspberry Pi.
Fordi GSM-modemet suger endel strøm fra USB-porten kjøpte jeg en PiHub fra Pimoroni. Dette er en USB-hub som har 3000mA strøm på deling mellom portene, så den kan drive enheter som RPi ikke klarer å drive alene. Den er også skreddersydd for RPi, så den kan både gi strøm til RPi og la RPi bruke den for å koble flere enheter til RPI’en. Noen USB-huber takler ikke at en RPi er koblet til i «loop», dvs at RPi både henter strøm fra PiHub via én port og kommuniserer med de andre USB-enhetene via en annen port (to kabler mellom RPi og PiHub). Jeg har tegnet et kontantkort-abonnement hos OneCall – det var det billigste jeg fant sånn i farta, og jeg kunne hente kortet på Narvesen eller 7-11 etter bare en times tid.
Etterhvert vil jeg også teste ut den USB-baserte GPS-pinnen jeg har liggende – en GlobalSat ND-100S GPS Dongle. Foreløpig er den testet med en vanlig PC med Windows 7 og OpenCPN, og den skal også fungere på Linux og Android.
Jeg har også en USB-dings fra Clas Ohlson som logger temperatur og luftfuktighet (http://www.clasohlso…ogger/36-4208-1). I utgangspunktet er den ment som frittstående logger, og lagrer alle verdier til internminne på pinnen, og så bruker man et Windows-basert program for å lese ut historiske data i ettertid. Jeg håper det er mulig å hente ut noe i sanntid (f.eks. med 5 minutters mellomrom), men det gjenstår å se.
Helt til slutt ser jeg også etter andre sensorer for tilkobling direkte på RPi’ens kretskort (dvs ikke via USB). Det gjenstår å se hva det blir. Foreløpig er det snakk om å få de nevnte USB-dingsene til å fungere.