IKEA-kunder – en innføring i folkeskikk

IKEA-logoSom noen kanskje har fått med seg så har vi flyttet – over to års leting etter bolig er kronet med suksess og vi har flyttet 61 meter ned i gata (i følge Google Maps). Som dere sikkert vet så betyr flytting også innkjøp av møbler, utstyr og andre duppeditter, og så også for oss. Det betyr igjen besøk på IKEA.

Jeg har et elsk/hat-forhold til IKEA: De har mye bra, men det kan være et helvete å besøke stedet. Lokalet er uoversiktlig, det er trangt mellom hyllene og det er folk over alt. Å se på IKEA-kunder og deres oppførsel er et eget sosiologi-studie verdig – det burde vært egne tribuner for nysgjerrige som bare vil se på alle de som virrer rundt der inne på jakt etter salongbordet Jönsson, køyesengen Medel-Svensson eller sofaen Lugna Ner. Salg av popcorn og øl på tribunen ville også gitt IKEA store ekstrainntekter, og så hadde far fått noe å gjøre etter at poden var plassert i barneparkeringen og mens mor løper som en mus i en labyrint på jakt etter det hun skal ha. Far er uansett bare med for å løfte tunge ting inn i bilen, ikke sant? Han har jo ikke noe han skulle sagt når det gjelder det som skal kjøpes…

Etter å ha tilbragt litt tid alene på IKEA i går kveld, hvor effektiv handling var et stikkord, så sitter jeg igjen med noen tips til hvordan man oppfører seg på IKEA når jeg er i nærheten.

Vi går rett på sak, i ikke-prioritert rekkefølge:

 1. Gjør leksa di på forhånd! IKEAs websider er et utmerket redskap for å plukke ut det man vil ha, så man slipper å svinse rundt som forvirrede høns på jakt etter noe man ikke helt vet hva er. Og så slipper man å ende opp med alt det man egentlig ikke skulle ha hvis man holder seg til handlelista.
 2. Ikke stopp rett innenfor døra for å tenke på hvor du skal. Hvis du absolutt må stoppe, så gå fire skritt til siden så du ikke blokkerer inngangen for alle de som kommer bak deg og også vi inn.
 3. Blyanter og huskelister får du over alt inne på IKEA, du trenger ikke stoppe 15 meter inn i butikken for å snu og gå mot strømmen tilbake til inngangen for å hente dette.
 4. Når jeg står og ser på en vare, ca. 40 cm. unna hylla, trenger ikke du gå mellom meg og hylla når du skal forbi. Det er 1 meters klaring bak meg.
 5. Hvis dere er fire i følge trenger ikke alle fire gå i bredden og i sneglefart. Da blokkerer dere bare alle de som ikke bruker IKEA som tidsfordriv. Det er lov å gå etter hverandre eller ihvertfall følge samme fart som hovedstrømmen.
 6. Går du alene gjelder også pkt 4.
 7. Skal du sette fra deg handlevogna for å lete etter noe ut på siden av hovedfartsårene, så plasser vogna ut til siden. Det er utrolig hvor effektivt en feilplassert vogn kan stoppe all trafikk.
 8. Du trenger ikke ta med deg en vogn full av rullegardiner, madrasser, oppbevaringsbokser osv inn i trange ganger mellom hyllene. Det er ingen som er interessert i å stjele fra vogna di, og det er bare dumt å dra den med seg på steder hvor det strengt tatt ikke er plass.
 9. Barnevogner skulle vært forbudt etter kl. 2000. Uansett tid på døgnet er det på grensen til barnemishandling å ha med små barn i vogn til IKEA, og å dra de med på sen kveldstid (når jeg pleier å handle) burde resultere i bekymringsmelding til barnevernet.
 10. Hvis jeg står med en vare i hånden og det tilfeldigvis er den siste av sin sort, så trenger du ikke spørre om jeg skal ha den. Ettersom jeg har plukket den opp og holder den i hånden så er det stor sannsynlighet for at den skal bli med meg hjem. Hvis ikke så er den tilbake i hylla i løpet av 15 sekunder.
 11. Kjenn din begrensing. Det er en praktisk grense for hvor mye man får plass til på en vogn, og denne bør ikke overskrides. Det resulterer bare i at ting raser ut, og i verste fall ødelegger du noe når det faller.
 12. Ref pkt 11 – hvis du skulle ødelegge noe skal det ikke legges tilbake så jeg uvitende plukker det med meg. Det burde være unødvendig for meg å måtte finkjemme alle artikler for skader før jeg legger de i min vogn.
 13. De gule handleposene er store. Fyller du den godt opp og henger den på skulderen må du være forsiktig når du snur deg. Du kan slå ned uskyldige forbipasserende hvis du snur deg fort.
 14. Hvis du står på venstre side av en transportåre og skal over til høyre side, så vent til det blir et lite opphold i personstrømmen før du krysser. Når jeg kommer med en tungmanøvrert tralle med 50 kg varer på blir det vondt for deg hvis du ikke kan vente 10 sekunder til jeg har passert. Det tvinger også meg og alle bak meg til å bråstoppe fordi du ikke så deg for før du dristet deg ut i trafikken.
 15. Ikke stå der som en tulling – spør betjeningen hvis du lurer på noe. De er der for å hjelpe deg, og du slipper å gå i veien for andre eller kaste bort egen tid.

Og så et tips til IKEA: Når det står på en vare at den befinner seg på selvbetjeningslageret på reol 12 plass 15 og det på den aktuelle plassen er merket at dette er varens plass så bør varen ligge der og ikke på en «sjokkselgerpall» 20 meter unna. Jeg holdt på å gå skuffet hjem i går inntil jeg ved ren flaks snublet over det jeg skulle ha i en annen del av selvbetjeningslageret.

Det var de umiddelbare punktene jeg kom opp med etter halvannen time på IKEA fra kl. 2030 til 2200 i går. Det er helt sikkert andre ting som også bør med på lista. Har du tips til nye punkter så kom med dem! 🙂

—————-
Now playing: The Housemartins – Flag Day
via FoxyTunes

3 kommentarer til “IKEA-kunder – en innføring i folkeskikk

 1. *klapper*
  Fantastisk godt skrevet! Jeg har også et elsk-hat-forhold til Ikea… Jeg elsker alle de lure, kule og billige greiene de har der – men jeg hater alle folka som også på død og liv skal handle der… sukk… Drømmen må være å ha hele Ikea HELT FOR MEG SELV, for eks. i to hele klokketimer. (det gjelder også for kafeèn der. )

  Om en mnd slipper Ikea sin nye katalog og alle hjerter ( i alle fall mitt!) gleder seg!

  Tudelu! 🙂

 2. Muy bueno, Thomas. Begynner bli litt engstelig, for det virker som du leser tankene mine… Jeg har blitt nattevandrer på IKEA, er der mellom 20 og 22. Et tidspunkt som burde vært forbeholdt personer med barn, MEN som ankommer alene/har sluppet utenfor husets fire vegger noen stakkars timer for å utøve SOLOshopping :o)

  Nå fikk jeg lyst på Dajmkake…..

 3. Takk for skryt fra dere begge. Det varmer en frustrert IKEA-kunde å høre at flere har samme erfaring som meg. 🙂

  Mette, på IKEA Furuset har de allerede begynt å plassere ut enkelte av de nye artiklene, så der får man en aldri så liten sneak preview av noen av nyhetene.

  Margrete, jeg har lest boken I hodet på en seiler av Ragnar Kvam, så dermed vet jeg alt om hva som rører seg i hodet ditt. Bortsett fra alt det som har med dameting å gjøre, selvfølgelig. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.