Oppskrift: Fastelavnsboller

I dag har småtten og jeg svingt oss rundt og laget fastelavnsboller. Hverken hun eller jeg hadde prøvd dette før, selv om jeg har laget en runde eller to med vanlige boller tidligere. Til fyllet fikk vi kyndig assistanse fra min bedre halvdel, og samarbeidet ga gode resultater.

Oppskriften vi fulgte ble en lett blanding av flere oppskrifter som ble servert oss av Google, og her presenterer vi resultatet. Vi fikk 16 boller av perfekt størrelse ut av denne oppskriften.

Ingredienser

 • 100 g smør
 • 4 dl melk
 • Tørrgjær tilsvarende 35 g gjær (den røde typen for søte bakverk)
 • 1 dl sukker
 • 3/4 ts vaniljesukker
 • 1 til 1 1/2 ts kardemomme
 • Noen fnugg salt
 • ca. 10 dl hvetemel
 • Litt melis
 • 1 egg

Fremgangsmåte

Smelt smør, og bland inn melken. Varm opp så blandingen blir lunket. Bland inn tørrgjær, sikker, vaniljesukker og kardemomme. Når alt er blandet mangler du kun melet, og vi valgte å helle blandingen i kjøkkenmaskinen og blande inn litt og litt mel til deigen var passe tørr og fin. Har du ikke noe imot å bli klissete på hendene blander du selv med bolle, sleiv og never. Når deigen slipper bollen er den klar.

Nå skal deigen stå og heve til den har doblet seg i størrelse. Deretter knar du den godt og gjør det klar til å rulle boller. Vi delte deigen i to og knadde litt før hver halvdel ble igjen delt i to. Hver kvarting ble så delt i fire bolleemner som ble rullet ut og lagt på plate med bakepapir. Det ble akkurat plass til til våre 16 boller på ett brett. Snakk om flaks!

Når bollene nå er klare skal de stå og heve nye 45 minutter på brettet, men under plast. Til min skuffelse ble de ikke nevneverdig større mens de hevet, men jeg regnet med at de ville få grei størrelse i ovnen, og det stemte.

Og apropos ovn – du har husket på å skru ovnen på 220 grader så den er klar akkurat når bollene er ferdig med hevingen?

OK, ovnen er varm, og bollene er ferdig hevet – inn i ovnen med dem etter at du har gitt dem en runde med pisket egg penslet på toppen. Sett brettet på nest nederste rille, og der skal de godgjøre seg i ca. 10 minutter. Avhengig av hvor god ovn du har kan det ta kortere eller lenger tid, så følg litt med underveis. Du ser når bollene er klare. Bollene avkjøles deretter på rist.

Mens bollene står i ovnen lager du vaniljekremen din. Vi jukset og brukte en pose med ferdig pulver, og blandet kun inn melk. Oppskriften står på posen. De som vil lage vaniljekremen fra bunnen av selv, kan se f.eks. her eller her.

Da regner jeg med at bollene står til kjøling, og vaniljekremen er ferdig. Del bollene i to, og legg på krem på underdelene. Vi la også på noen bringebær for litt ekstra smak, og så ble toppen lagt på plass og drysset med siktet melis.

Resultatet ble veldig bra synes vi, og det ble seende slik ut:

Deilige fastelavnsboller!

Enjoy!  🙂

2 kommentarer til “Oppskrift: Fastelavnsboller

 1. ÅÅ de så VELDIG gode ut….
  så flinke dere var:)))
  Har dere vanijekrem i?? Vaniljekrem blandet med vanlig krem kanskje?

  ….However så fikk det meg til å tenke litt…for dette er jo 4 gangen jeg ser bilder av fastelavensboller i dag….*ler* Riktignok var ett av de på min egen blogg…*kremt*.
  …_litt_ rart er det vel…? *smile*
  …anyways…betyr vel at vi er igang med fasten det da…?

  klem:)

 2. Antyder du mangel på originalitet, Nina? Det er jo fastelavn i dag, tross alt. 😉

  [EDIT] Ja, vi har vaniljekrem i våre fastelavnsboller. Det blandes med vanlig krem, og blir helt smaskens!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.