Oppskrift: Pytt i panne med fisk

Min mamma lagde verdens beste pytt i panne med torsk (mange vil sikkert kalle det plukkfisk, men ikke jeg), og jeg har flere ganger prøvd å gjenskape denne etter at mamma gikk bort. Når mamma lagde dette var det omtrent det beste jeg kunne få, og det sto høyt på ønskelista når jeg var på middagsbesøk hos mamma. Mine egne forsøk har alltid blitt spiselige, men det har aldri matchet mammas versjon før her på mandagen. Da satt plutselig alt, så det slo meg at det var på høy tid å skrive ned fremgangsmåten så jeg kan fiske den fram (hø-hø-hø) ved behov…

Ingredienser

  • Lettsaltet torsk fra STOR fisk, som filet eller «fiskekoteletter» (rikelig, regn minst like mye som om man skulle servere det som kokt torsk, og sørg for at du bruker stor fisk så du får fyldige, deilige skiver når fisken har trukket ferdig og begynner å dele seg)
  • Potet (fremdeles like mye som man ville spist om det var en vanlig middag med kokt torsk)
  • Smårettbacon (kjøp en 300g pakke med en gang, jeg bruker ca. halvparten når jeg lager mat til 2,5 personer)
  • Egg (jeg bruker 2 egg til to voksne og ett barn)
  • Pepper

Fremgangsmåte

Vi har alltid spist denne retten som restemiddag, men det går like greit å lage alt fra bunnen – det tar bare litt lenger tid den dagen retten skal lages. Jeg beskriver her hvordan jeg ville laget dette fra bunnen av.

  1. Kok potetene. Jeg har alltid kokt potetene hele og delt de i ettertid for å unngå at potetene blir til mos under kokingen.
  2. Kok opp vann og trekk deretter den lettsaltede torsken. Del fileten i store, fine stykker (skjær f.eks. fileten på tvers i 7-8 cm store striper) før trekkingen.
  3. Del potetene i store biter når det er ferdig kokt. Jeg vil helst ha potetbitene minst 1″x1″ eller gjerne litt større, så det er litt størrelse på dem – mindre biter har lett for å moses når alt skal stekes til slutt.
  4. Stek smårettbacon til det er passe godt stekt, og flytt det over i en liten bolle når det er ferdigstekt.
  5. Stek potetbitene forsiktig, så de ikke ødelegges. Pepre underveis. Pepre litt mer enn du tror du trenger – denne retten gjør seg med pepper (her har jeg gått feil flere ganger).
  6. Mens potetene stekes tar du den nå kokte torsken og deler den opp i passe store biter. Jeg pleier å la den skive seg, og så dele skivene hvis de blir store. Fisken bør deles noe, men helst deles minst mulig – den deler seg jo i skiver uansett. Hver bit bør være minst 1″x1″ så det merkes at det er fisk man spiser.
  7. Når potetene begynner å få litt farge (de skal ikke stekes helt brune, de er jo kokt) legges fiskebitene i panna, og alt dette vendes forsiktig en gang i blant så alt blir jevnt varmt og fisken også får ligget litt i panna.
  8. Strø over baconbitene og bland forsiktig.
  9. Slå sammen eggene i en liten skål, og ha i litt pepper i mens det røres sammen.
  10. Når alt er så godt som ferdig slår du eggene over det hele, og lar egget stivne litt under lokk før du forsiktig vender alt sammen en gang eller to og venter til alt egget er stivnet.
  11. Server!

Jeg pleier ikke å salte noe utover det saltet som er i fisk og bacon, da for mye salt dreper fiskesmaken. Jeg har alltid fulgt denne oppskriften ca. 70-80%, men det som ga den endelige forløsningen var å huske på at både poteter og fisk skal deles i litt større biter enn man skulle tro, samt pepperet på både poteter og i egget. De tidligere forsøkene har gjerne blitt litt for «most» etter stekingen fordi bitene har blitt for små, men det er viktig å beholde størrelse på ihvertfall fisken så man kjenner den gode fiskesmaken i hver bit.

Pytt-I-Panne2

For meg er dette snaddermat, og hvis man sørger for å koke nok fisk og poteter når man serverer lettsaltet torsk har man stort sett alle ingredienser for å lage dette som restemat. Ettersom alle(?) spiser torsk minst en gang i løpet av jula så er dette en glimrende resterett for den juletorsken man ikke fikk i seg på første forsøk.

Pytt-I-Panne

4 kommentarer til “Oppskrift: Pytt i panne med fisk

  1. Min mor laget pytt i panne med røkt fisk, løk, potet og gulrot med bacon. På toppen ble det servert speilegg.
    Stort sett samme fremgangsmåte som den over.

  2. Strålende Thomas. Nå tror jeg din mamma smiler ned til deg 🥰 Hun fortalte at hun måtte lage til fire og at det bare var plukkfisk som skulle serveres når du kom til middag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.