Windows Server 2008 – Startmenyens design

Jeg har lagt meg til den vanen å logge ut fra de Windows-serverne jeg administrerer når jeg er ferdig med hver jobb. Jeg liker ikke å ha sesjoner åpne (dvs å lukke RDP uten å logge av), og velger derfor aktivt at jeg vil logge av.

Etter å ha oppgradert et par servere til Windows Server 2008 merker jeg meg en ganske skummel nyhet – menyen har fått Vista-utseende. Det høres kanskje ikke så ille ut, men problemet er at man veldig lett tilgjengelig har fått en knapp for å skru av serveren. Er det én ting man gjerne ikke vil gjøre med en server som står i produksjon, så er det å skru den av.

Her er standard startmeny slik den ser ut etter fersk installasjon av Windows Server 2008 Standard:

For å logge av må man først trykke på Start, flytte seg forbi knappene med «Shut down» og «Lock«, åpne undermenyen, navigere seg forbi «Shut down» (igjen!), «Restart» og «Lock» (igjen!) for så finne «Log off» øverst i undermenyen. Her kan ikke Microsoft ha tenkt veldig langt. Hvor ofte vil man egentlig stanse eller restarte en server kontra det å logge av? Ikke veldig ofte, vil jeg tro. Det ville vært mye mer praktisk å endre «Shut down» til «Log off» for den venstre knappen (til venstre for «Lock«).

Heldigvis blir man spurt om man virkelig vil skru av eller restarte maskinen hvis man skulle trykke feil. Og heldigvis har de ihvertfall klart å kvitte seg med de to Vista-alternativene «Sleep» og «Hibernate» – to andre ting man sjelden ønsker at en server skal gjøre. Det er mulig å endre «Shut down«-knappen til «Hibernate» via «Power Settings» i kontrollpanelet, men jeg kan ikke se mange fornuftige grunner til å ville gjøre noe sånt. Det ville være mye mer logisk om man også kunne velge «Log off» som et alternativ. En server skal tross alt stå og gå, ikke stoppe eller gå i dvale.

Det man bør gjøre for å unngå å trykke på «Shut down» er å velge klassisk startmeny, som er en mye enklere startmeny (med aner helt tilbake til Windows 95). For å velge klassisk startmeny høyreklikker du på et ledig område på oppgavelinjen og velger menyvalget «Properties«, etterfulgt av skillearket «Start Menu» i vinduet som åpnes. Her kan du velge «Classic Start menu«.

Du får da en meny som ser ut som dette:

Den klassiske startmenyen har fremdeles valget «Shut Down» som første menyalternativ, men så kommer det etterlengtede «Log Off <user>«. Her kan man enkelt logge av serveren, uten å grave i undermenyer for å finne det man er på jakt etter. Et mye bedre alternativ, selv om man ofrer blant annet søkefeltet ved å velge denne menyvisningen.

4 kommentarer til “Windows Server 2008 – Startmenyens design

 1. Jasså, Martin, småspydig i dag? 😉

  Windows Server 2008 har blitt et relativt bra serveroperativsystem, IMHO. Det er fremdeles et stykke fram til Linux når det gjelder ressursvennlighet, brukervennlighet og tilpasningsmuligheter, men det er en grei forbedring fra Windows 2000 Server og Windows Server 2003.

 2. Spydig? Hvem? Jeg? Neeei.

  Fra spøk til litt mer alvor. Jeg antar at det har blitt bedre fra både 2003 og forgjengeren før den igjen? Da jeg leverte løsninger på denne plattformen, måtte vi for de største kundene starte de Windows-baserte terminalserverne hver natt, mener jeg å huske, mens applikasjonsserverne holdt en uke. Solaris-burken som ble brukt til Oracle-databasen gikk kontinuerlig.

 3. Det har vært en positiv utvikling for alle versjoner fra NT 4.0 (da jeg kom inn i gamet) og fram til og med WinSrv2008. Noe annet ville vært ille.

  Hos oss har vi etterhvert fått i overkant av 100 Windows-servere, og disse er rimelig stabile og går sjelden ned. De tilfellene av ustabilitet som vi opplever skyldes i de aller fleste tilfeller dårlig skrevet kode fra applikasjonsleverandør eller rene brukerfeil. Terminalserverne våre trengte tidligere litt kjærlig «massasje» av og til, men også der har det blitt mye bedre.

  Merk at vi ikke bruker våre Windows-servere som filservere, kun applikasjonsservere (mail, web, annet). Det gir et ganske annerledes bilde enn for filservere hvor brukere logger av og på for å hente/levere filer dagen lang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.