Eiendomsmeglere og deres språk- og bildebruk

Vi er på boligjakt for tiden, og studerer annonser på Finn regelmessig. I den forbindelse snubler jeg stadig over eiendomsmeglere med heller kreativ ord- og bildebruk når de beskriver objektene som er til salgs. Her er noen eksempler (linkene vil gå ut på tid før eller siden, så de vil neppe fungere veldig lenge):

 • Grefsen/Diesen – Flott hel horisontal tomannsbolig
  Flott? Dette er et renoveringsobjekt, og langt fra flott. Rent teknisk er det vel også en firemannsbolig, med to boenheter i bredden og to i høyden. [EDIT 20080905: Ordet «Flott»» er nå fjernet, og hele annonsen er omarbeidet.]
 • Sætre – Hurum Ny midt-leilighet med god planløsning
  «Ny», som i «Bygget i 2003, har stått tom fordi det fremdeles ikke finnes brukstillatelse på leilighetskomplekset». De har visst glemt å nevne dette, men det er jo en uvesentlig detalj…?
 • Tofte – Sjarmerende enebolig sentralt på Tofte
  «Sjarmerende», som i «ikke pusset opp siden 70-tallet, med tepper på alle rom og klar for renovering».
 • SLETTELØKKA – Lys 3 (4)- roms med solrik balkong. Oppussingsobjekt
  OK, denne er et oppussingsobjekt, og ikke det verste utgangspunktet jeg har sett. Men det er ingen grunn til å antyde at det kanskje muligens på en solskinnsdag er en fireroms leilighet. Innglasset balkong er IKKE et rom.
 • Nye Årvollskogen
  «… den ene balkongen ligger med utsikt Grefsenkleiva (se bilde).» Hadde fotografen panorert kameraet 90 grader mot høyre hadde man sett rett på skytebanen som ligger ca. 200 meter unna. Det var flaks at han unngikk dette, gitt. Skytebanen ble visst glemt i teksten på Finn også.
 • Utvidet rekkeleilighet på 3 plan m/2 terrasser!, Veitvet
  En anelse kreativ bildebehandling. Samme skyformasjon finnes på begge sider av leiligheten (på bilder tatt i hver sin retning på hver sin balkong). På noen bilder ser man regntung tåke gjennom vinduene, mens man fra balkongene ser identiske skyer i motsatte himmelretninger.

Skulle jeg tatt med alle de som bruker litt …eh… optimistisk stedsangivelse ville lista blitt alt for lang, men ett av de siste skrekkeksemplene jeg så plasserte en leiliget på Grünerløkka i Bjerke bydel. Ellers er det mange meglere som justerer bydelsgrenser og strekker områder mange kilometer for å få et objekt til å virke mer fristende.

Er det rart man blir skeptisk når annonsetekster ikke stemmer med virkeligheten og bilder blir manipulert? Det er lureri på grensen til svindel når man bevisst pynter på sannheten i tekst og bilde, og jeg håper folk ikke lenger lar seg lure av fine ord og pene bilder. Nå ser det ut til at kjøperne har blitt litt mer edruelige det siste halve året, men meglerne turer fram mer og mer panisk for å få solgt prosjektene sine.

Det finnes flere lister som med humor forsøker å beskrive hva eiendomsmeglere egentlig mener med endel begreper, men jeg fant selvfølgelig ingen av disse her og nå. Har du en link til en av disse så si ifra.

Her er forøvrig en liste fra DinSide med en seriøs oversikt over hva endel sentrale begreper betyr, hvis man skulle være i tvil. Definitivt noe man burde lese når man er på boligjakt.

3 kommentarer til “Eiendomsmeglere og deres språk- og bildebruk

 1. Hei Thomas!
  Et lite tips, bare. Annonsene på Finn forsvinner aldri. Kun fra søket. Men bildene tas bort etter en tid.

  Så før du kjøper drømmeboligen kan det være lurt å lagre URL-en, slik at du f.eks kan sende den til venner og familie. I det øyeblikket megleren endrer status for annonsen til «solgt» i Finn, finner du nemlig ikke igjen boligen din.

  Du kan f.eks opprette bruker på Finn (har du solgt noe der, har du det allerede), og lagre annonsen under «mine funn».

  Det er en egen gruppe på Facebook «For oss som fascineres av bildene på Finn.no». Her finnes det mye moro.

  Mvh Bjørn

 2. Hei Bjørn! Long time no see!

  En liten presisering til artiklers levetid på Finn: Annonser som markeres som solgt blir liggende synlige med status «solgt». Hvor lenge vet jeg ikke, men jeg er nesten daglig innom slike for å se om det er notert hva boligen ble solgt for. Meglere i Osle er relativt flinke til å oppplyse om dette.

  Har vært inne og kikket på Facebook-gruppa du nevner – mye morsomt der! 🙂

 3. ok, mulig de har endret strategi der. Har flere ganger spurt venner som har kjøpt om URL, hvorpå de forsøker et søk og konstaterer at: Nei, det aner de ikke. Har valgt å ikke guide dem over telefonen inn i browserhistorikk og slikt, da jeg vel har nok supportoppdrag som det er….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.