Godt jobbet, Politiet!

I Dagbladet i dag står det en sak om ei jente som ble voldtatt på et diskotek i Tønsberg, og som senere fikk saken sin henlagt av politiet med denne begrunnelsen:

«De underrettes om at forholdet er henlagt da det ikke er framkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen»

OK, det kan jo skje i de tilfeller hvor gjerningsmannen faktisk er ukjent, men i denne saken stiller det seg litt annerledes. Politiet har fått navn, et bilde (tatt av et vitne) og DNA fra voldtektsmannen (sikret av voldtektsmottaket), og fremdeles klarer de ikke å identifisere vedkommende.

Kritiske tunger vil kanskje si at bildet kan være av en annen og helt uskyldig mann, og navnet kan være feil. Den voldtatte kan ha hørt feil, han kan ha oppgitt feil navn osv. Men så kommer vi til DNA-beviset, da. Når voldtektsmottaket har sikret DNA burde dette være såpass sikkert at det ikke skulle være vanskelig å gå videre med saken og ihvertfall sjekke med den påståtte voldtektsmannen.

Hva har egentlig politiet gjort i denne saken? Mottatt anmeldelsen, latt saken ligge en stund og så henlagt den? I følge politiadvokat Cathrine Reidulff har de gjort alt de kan:

– Vi behandler dette som en ordinær voldtektssak. Dette har ingenting med at vi ikke tror på jenta. Hennes versjon er bekreftet. Men vi kan ikke se nå at vi kunne gjort noe annerledes, eller gjort noe mer, sier hun til Dagbladet.

Hva med å slå opp vedkommende sitt navn i offentlige registre eller i verste fall telefonkatalogen for å få tak i vedkommende for en snakk? Snakke med vitner? Gå ut med en etterlysning? Nei, det er jo mye enklere å henlegge saken, det blir ikke så mye arbeid av det på den måten…

Hurra for politiet! Det er ikke rart kvinner lar være å anmelde voldtekter, når de opplever slik saksbehandling.

– – – – – – – – – –

Tillegg 07.08.2008

Tidligere politioverbetjent ved Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, har nå gått ut i avisen og sagt at håndteringen av denne saken er helt forkastelig, og at det minner om stor uerfarenhet.

-Siste mulighet er å gå ut med bilde, men det er ikke blitt gjort. Politiet burde hatt kontakt med denne mannen for lenge siden. Dette minner om stor uerfarenhet. De kunne kommunisert med andre politidistrikt i landet, og utvekslet ideer med dem, sier han.

Kanskje det blir gjort noe i denne saken allikevel. Dagbladet har jo publisert et sladdet bilde av vedkommende, så det burde ikke vøre umulig for venner eller familie å kjenne igjen vedkommende.

39 kommentarer til “Godt jobbet, Politiet!

 1. Talentlaust av politiet, viktigere å ta folk som lager sorte merker i asfalten (voldtekt av asfalt). En å virkeli ta folk som gjør noe galt, er jo fritt fram for voldtekt her i landet! Bruk tia på viktige ting ikkje på vis vas. Men no skal dei vel klage på for lite penga IGJEN..

 2. Hallo..
  Skal vi stå for all bevisførsel selv trenger vi ikke politiet.
  Bra jobba politi… sett på kontore å slit ut stolan dokkers istedet førr å leit ætte en gjærningsmann dokker har bilde a…..
  Har aldri hørt om værre politiarbeide.
  Helt håribelt.
  Både politie å gjerningsmannen sku hatt sæ en real smekk.

 3. De har bare fornavnet, men hva med å snakke med vitner for å få vite litt mer, tommy. Den angivelige voldtektsmannen var kanskje ikke alene på Cruise denne kvelden? Det kan ha vært andre i lokalet som kjente han eller visste hvem han var? Det er utrolig hva man finner hvis man legger litt innsats i letingen.

 4. Dei har fornavn, bilde og sånn ca lokasjon.
  Trenger ikke være sherlock for å finne han da.
  Dette er latterlig av norsk politivesen. En skam.
  Denne mannen burde være en enkel sak å ta, og
  han burde få den straffen han fortjener. (Kastrering?)

 5. Det norske rettsvesen i en skoeske!
  Her er de meste små-ting svært ulovelig og de blir straffet, men slike ting som er helt forferdelige, DE blir bare sopet vekk av talentløse politimenn!

 6. Kommenterer berre dette forslaget eg:
  «Hva med å slå opp vedkommende sitt navn i offentlige registre eller i verste fall telefonkatalogen»
  Det blir slitsomt med berre fornamn.

 7. Utfra artikkelen virker det som om hun kun hadde kjennskap til fornavnet på den PÅSTÅTTE voldtektsmannen. Da hjelper det ikke så mye med DNA-bevis. En etterlysning med bilde kunne vært en mulighet, men det gjør de ikke fordi han er antatt uskyldig (som alle har krav på inntil dom foreligger).

  For å si det litt mer rett fram: Hadde jeg blitt uskyldig hengt ut som voldtektsmann i media, da hadde det endt med en drapssak. Og jeg hadde vært skyldig der…

  Virker som om brede lag av folket mener menn ikke skal ha noen rettsbeskyttelse i slike saker. Heldigvis er påtalemyndighet og rettsvesen som oftest hevet over mobbmentaliteten hos «folk flest» (som noen kaller dem).

 8. Joda, tommy, du har selvfølgelig rett i at det er vanskelig å finne en person kun basert på fornavnet. Jeg var nok litt upresis i bloggposten min. Det jeg mener er at hvis de hadde lagt litt mer innsats i etterforskningen hadde de kanskje klart å finne et etternavn også, og da hadde det ikke vært fullt så vanskelig å gå videre til registre osv…

 9. Slitsomt? Jenta ble voldtatt! Av og til skulle folk som deg bli voldtatt for deretter å bli forlatt for dere selv. Herregud, det er politiets jobb å finne gjerningsmannen. Men de blir jo stoppet av all verdens idiotiske lover som hindrer de å hive ut en etterlysning. Vi hadde hatt mindre kriminalitet på alle måter hadde det vært strengere straffer, men neida!, det er ikke mulig, da kan det jo gå ut over mistenkte osv.

 10. Ole, det er klart vedkommende er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men her virker det som om politiet ikke akkurat har gjort en veldig grundig jobb for å finne et svar på skyldspørsmålet. Jeg sier ikke at ansiktet til vedkommende skal klistres opp på lyktestolper så vi kan hente fakler og høygafler, men det finnes også andre fremgangsmåter for å finne en persons navn.

 11. Dette er rett og slett tragisk, og støtter oppunder min mistillit til håndheverne av norsk lov.
  Det eneste som nytter er å ta loven i egne hender og sørge for at rettferdigheten seirer. Jeg ville ikke nølt et sekund med å ta livet av en person som hadde gjort noe slikt mot noen av mine nærmeste.

 12. Det er vel kjent at voldtekt, vold og drap (nesten) ikke straffes i Norge.

  Hvis du derimot har en bil og kjører litt for fort er det ingen andre landi verden som straffer deg like hardt.

  Fartovertredelse straffes hardere enn voldtekt i Norge..

 13. La alle fra Tønsberg nå komme på banen og gi tips om hvem slusken på bildet er. Hvis ikke politiet er villig til å gjøre jobben sin, får noen andre gjøre det.

 14. Sånn går det når man blir voldtatt, ranet eller banket opp i fellesferien. Det burde man jo ha tenkt på før man ble et voldsoffer da….

 15. En helt annen sak fra Tønsberg er Langemyhr-saken.Her var det ikke noe problem å få bildet ut i media.
  Hva er mest alvorlig???

 16. Altså.. det er da ikke slik at vi med 100% sannsynlighet kan si om mannen var skyldig..?!!

  Det er en haug med falske voldtektsanklager avhengig av situasjoenen rundt.. ekser som vil ta hevn, barnefordelingssaker, syke jenter som vil ha oppmerksomhet eller ‘ta’ en fyr pga sjalusidrama etc etc etc…

  Hvem veit hvorvidt jenta ble med ham frivillig og hadde sex på toalettet? Da får man alt fra ‘DNA’ til ‘vitner’ som så at han og hun dro på toalett sammen.

  Så ville hun »ta» ham og anmeldte ham til politiet.. man kan aldri utelukke det.. Det er svært vanskelig å bevise av sex ikke var frivillig -blir som regel ord mot ord og ta er regelen om at tvilen skal komme den tiltalte til gode.

  Med mindre dama blir slått og har klare blåmerker eller huden til den anmeldte under fingerneglene og man finner dna på dama og at hun er psykisk ødelagt.. da kan det norske rettsvesen tenke seg å straffe mannen.. sånn ca 2 måneder i et ‘luksusfengsel’ eller hotell slik utlendinger kaller det..

  Pendelen har nok svingt for mye den andre veien ja.. men voldtektssaker er svært vanskelige av natur nettopp pga de forholdene jeg nevnte ovenfor..

 17. Det er ikke første gangen man hører om slikt.
  Overtramp mot menneskeheten, likegyldighet og avvisning. Ja- jeg snakker om Politiet. Det gjerningsmannen gjorde i dette tilfellet er naturligvis nok forkastelig, og han burde vært inne bak lås og slå for lenge siden. Men det er han ikke. Hvorfor er han ikke det spør du om…Politiet har naturligvis svar på det. Ressurser heter det. Eller for å kalle en spade en spade, penger. Lurer på hvor mange «politifolk» som sitter å drikker kaffe på kontorene sine, og leser avisen, istedenfor å ta kjeltringer.

  Men det er vel bare på film at kjeltringer blir tatt.

 18. Jack, som jeg har nevnt i en kommentar lenger opp så er vedkommende uskyldig til det motsatte er bevist, men her virker det ikke som om politiet har anstrengt seg nevneverdig for å avklare skyldsspørsmålet. Voldtektsmottaket har ellers kanskje en formening om tilstanden til jenta da hun kom dit, og det kan være med på å avgjøre sannhetsgehalten i anklagen.

 19. Det er bare å legge ut bildet og fornavnet til voldtekts forbryteren så skal han finnes!!!
  Ta loven i egene hender når politiet ikke greier det.
  Nisse-politi
  i Nisse-land der overgripere har mere beskyttelse og flere rettigheter enn offeret…
  Men det bryr jeg meg ikke om….

 20. Tror ikke det ville være så vanskelig å finne han.

  Er man ute på byen har man enten tatt ut penger i minibank eller lagt igjen kortet i baren.
  En enkel kontroll mot fornavnet burde gjøre det lett å identifisere vedkommende.
  Vedder for at det ikke er sjekket.

 21. Det er hårreisende, men ikke overraskende. Politiet får servert så og si alt på sølvfat, men ordner ikke opp.
  Jeg hadde innbrudd mens jeg lå og sov, naboer varslet politiet som faktisk kom mens tyvene – som var kjenninger av politiet fra tidligere – lastet ting inn i bilen. Saken ble henlagt «grunnet manglende bevis»…jeg mener, hva faen mer trenger de??
  Like etter hadde Wenche Foss innbrudd og ble frastjålet en suppebolle (eller hvasomhelst) – da ble himmel og jord satt i bevegelse…

 22. Jeg vil ikke melde meg på i hylekoret, men er enig i at politiet har gjort slett arbeid her. Et enkelt søk i folkeregisteret etter mann, født 1980-1990(eller mer presist om det er mulig) som bærer nevnte fornavn, i eller rundt Tønsberg, burde kunne gi ei grei lita liste med navn som politiet kunne sjekke opp. Det er tross alt bare å møte opp på døra til disse personene med bilde og sjekke.

 23. Helt enig, Thlom. Å kreve lynsjing av den påståtte voldtektsmannen er å overreagere før skyldspørsmålet er avklart, men å forvente at politiet gjør jobben sin, og at de gjør den godt – det er IKKE å forvente for mye.

 24. Måten Politiet fremstår på idag, er å anse som forkastelig – og totalt uansvarlig. De er flinke til å klage på diverse subsidier, men det ser ikke ut til at de ønsker å ta kriminelle.

  Hvorfor skal Politiet få mere penger til fløte i kaffen, når de ikke gidder å løfte på ræva å få ned kriminaliteten i bl.a Oslo….?

  JA til borgervern!

 25. Mange gode kommentarer her..not.

  Noen som vet hva som er gjort av etterforskning i saken? nei? da blir det bare patetisk med den gamle regla om at: «jomen purken har jo tid til å gi meg fartsbot, men faen ikke etterforske en voldtekt blabla»

  Vet ikke hvor mye folk som går på byen i Tønsberg eller hvor det var, men tror neppe politiet får noen generell tillatelse til å innhente alt av bankopplysninger, basestasjoner o.l. for et så stort tidsrom og for så mange mennesker.

  Er dette en person som ikke er registrert hos politiet så hjelper det ikke så mye med hverken DNA, bilde eller fornavn.

 26. Selv om saken er henlagt nå, så kan den vel bli åpnet igjen hvis politiet får nye opplysninger?

  Håper denne djevelen blir tatt før eller senere.

 27. «Det er ikke rart kvinner lar være å anmelde voldtekter, når de opplever slik saksbehandling.» … Vil nå heller si at det ikke er rart voldtektsforbrytere fortsetter å dra jenter ned på do, sperre døra og presser offerets hodet ned i do mens de gjennomfører voldtekten. Det er jo, pr presedens fra bl.a. denne saken, helt OK sett ut fra samfunnets reaksjon (gjennom utøvende makt: Politiet).

 28. Det er vel bare et tids spørsmål før den drittsekken får så mye juling at han ikke kommer til å gå igjen.

  Hvis noen vet hvem han er, så tyst for faen.

 29. For ganske mange år siden hadde jeg et problem med en som ringte meg hver morgen fra skult nr. Han peste og pustet i telefonen og la på.. jeg gikk til politiet for å anmelle saken da jeg følte meg truet. Da måtte jeg vente til det ble verre.. Litt senere begynnte han å sende sms til meg. Truende meldinger om at han skulle ta meg, gjøre meg vondt osv.. Det var fra internett så jeg visste fremdeles ikke hvem det var.. Gikk igjen til politiet igjen, og de ville fremdeles ikke gjøre noe med saken, «vent til det blir verre». Jeg tok selv saken i hendene.. Ringte til telenor, de kunne se hvilket nr det hadde blitt ringt fra, en telefonkiosk på en videregående skole. Sms var send fra en datamaskin fra samme skolen. Fikk ip adressen og gav alle tidspunkt fra telenor og tok kontakt med skolen, men de nektet å gå ut med identiteten på den eleven som hadde sittet ved den maskinen på det tidspunktet, men sa hvis politiet kom dit så ville de gjøre det.. Uansett.. «vent til det blir verre…» er vel det samme som, «vent til du blir overfallt, da skal vi se om vi gidder å gjøre noe med det….»

 30. Alexander Solsjenitsyn forteller om en mann som ble slått av fangevokterne sine. Mannen anmeldte saken, men domstolen måtte vite fullt navn og tjenestegrad på de som slo ham. Saken ble derfor henlagt. Les Gulag Arkipelet.

 31. Politiet er så opptatt medl å pågripe masete sosialklienter at de ikke har tid til å ta seg av fillesaker som voldtekt, mord og slikt.

 32. Ser at Ole påstår at det virker som «brede lag av folket mener menn ikke skal ha noen rettsbeskyttelse i slike saker» og at Jack påstår at det er «en haug med falske voldtekter». Litt infor til dere:
  Under 1% av alle anmeldte voldtekter ender med dom (og de fleste anmeldes ikke engang). Av anmeldte saker regner man med at 0,1 % er falske. Det er ingen tvil om hvem som har svakt rettsvern!

 33. Hmmm litt fokus vekk fra Voldtekt, jeg har fått mine 11 sifre misbrukt xx antall ganger, jeg har anmeldt saken ingenting skjedde, JEG har selv etterforsket saken ved å ta kontakt med alle instanser for kartlegge vedkommnede som gjorde dette mot meg, dette har vært en ordentlig belastning for meg. så tar jeg kontakt med politiet med opplysningene forteller dem akkurat hvem dette er og hvorfor og ALLE bevis. men hva gjør de?? Henlegger saken pga Ressursmangel!!! Er dette rettssikkerhet? Det er rart Norge er et Mekka for kriminelle her blir jo FA’N meg alt henlagt. de kan drive på som de vil. Jeg har lyst til å gå å ta karen selv, MEN da blir sikkert jeg tatt.. Where is the Justice??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.