Ylajali!

Det er ikke så ofte foreldre med småbarn kan gå ut og spise, men på fredag 29. februar hadde vi fått barnevakt (takk, Kjersti!) og skulle ut. Etter et veldig hyggelig og godt måltid på restaurant Ylajali (St. Olavs plass 2, Oslo) på våren i fjor bestilte vi bord på samme sted denne gangen.

Ylajali har en meny med et begrenset antall valg. De har en treretters middag hvor man kan velge mellom kjøtt og fisk. Deretter har de bare overraskelsesmenyer med 5, 7, 9 eller 11 retter. Som du skjønner så er overraskelsesmenyen en …nettopp… overraskelse, og de settes sammen av sesongens råvarer og hva som er tilgjengelig. Man får ikke vite på forhånd hva man får, men kelnerne er veldig nøye med å fortelle hva man får etterhvert som maten kommer.

I tillegg til menyene har de vinpakker hvor man til hver rett får ett glass med passende rød-/hvitvin. Dette anbefales for en komplett opplevelse. Man kan selvfølgelig velge viner selv, men med pakkene får man viner utvalgt av fagfolk for å passe med maten.

Som sagt spiste vi der på fredag, og vi bestilte en femretters overraskelsesmeny. Det vi fikk var følgende:

  • Appetittvekker: Tannfisk fra Chile med sprøstekt brød, samt svineterrin med linsesalat
  • Første rett: Kamtsjatkakrabbe med sitronaioli, tomatsaus og ruccola.
  • Andre rett: Piggvarsuppe – tomatbasert suppe (tomat, fløte, bacon og urter) med et sprøstekt stykke piggvar oppi. På toppen: Avrugakaviar.
  • Pauserett: Earl Gray sorbet med sitrongranité.
  • Tredje rett: Hjortemedaljong med sopp, gnocci, trøffelkrem og noe som var skummet (hjernen spiller meg et puss).
  • Fjerde rett: Geitemelkost fra Barcelona-området, Brie på rosin/grappa, Gorgonzola marinert i portvin.
  • Femte rett: Ferskost med nøtter, ingefæris med limegratiné. Både ost og ingefæris lå på en seng av pære kokt i lakris.
  • Siste hilsen: Hasselnøttpralin på solbær og sjokolade.
  • I tillegg bestilte vi kaffe (som ikke er inkludert i menyene).

Som dere ser fikk vi flere små fristelser før, under og etter selve menyen, og dette setter en ekstra spiss på opplevelsen. Alle rettene var veldig gode, men vi var begge enige om at piggvarsuppen var best. Den var helt utrolig, både i konsistens og smak.

Betjeningen på Ylajali er høflig, diskret og veldig serviceminded. De er aldri langt unna, sørger for at du alltid har vann og brød, og sjekker regelmessig at alt er OK og at kundene er fornøyd. Ikke påtrengende, ikke fraværende. Akkurat slik jeg vil ha det!

Maten smaker utmerket på Ylajali, det samme gjør vinen. Atmosfæren er dempet og rolig, og det påvirker visst kundene også. Selv når lokalet er fullt er støynivået såpass lavt at man fint kan holde en samtale ved eget bord uten å måtte ty til utestemme for å overdøve de på nabobordet.

Skal du ut med kjæreste, samboer, partner, ektefelle eller andre så bør du absolutt vurdere å spise på Ylajali. Prisnivået er moderat sammenlignet med det man får igjen, og man forlater stedet lettere til sinns og full i magen.

Anbefales på det varmeste!

2 kommentarer til “Ylajali!

  1. Alt i folkeopplysningens navn, Martin! Dette må jo bety at jeg kan skrive av kostnadene ett eller annet sted…? Hmm… 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.