Om surfing på jobb

Sjefen kom nettopp inn på kontoret mitt mens jeg satt og leste bloggen til Martin, og jeg fikk plutselig et stikk av dårlig samvittighet og fortet meg å bytte til en annen arkfane hvor det tilfeldigvis var Dagbladet sin forside som lå. Av en eller annen grunn føltes det bedre enn å vise at jeg leste en blogg.

Og så slo det meg: Hvorfor fikk jeg dårlig samvittighet av å lese Martin sin blogg? Den er jo rimelig IT-relatert, selv om han også skriver om helt andre ting. Hva hvis jeg leste bloggen til Mihoe (som skriver veldig bra om veldig mye annet enn IT) – hva da?

Burde jeg egentlig ha dårlig samvittighet for å lese en blogg i arbeidstiden, uavhengig av bloggens innhold? Dårligere samvittighet enn for å lese Dagbladet på nett? Andre (jeg sier ikke at disse andre jobber på samme sted som meg) sitter mer eller mindre klistret til VG, Dagbladet, Blink, Facebook, LinkedIn, Finn, eBay eller andre mer eller mindre avhengighetsskapende nettsteder.

Hva er det egentlig akseptabelt å surfe på mens man er på jobb? det være fagrelatert? Man trenger jo litt avkobling i en slitsom arbeidsdag, og min erfaring er at problemer løses i bakhodet mitt mens pannelapp og øyne sjekker ut noe helt annet…

2 kommentarer til “Om surfing på jobb

 1. He he, er det nå jeg skal få et stikk av dårlig samvittighet på dine vegne? 😉

  Uansett, det å surfe i arbeidstiden har aldri vært skikkelig akseptert på noen arbeidsplass. Nettet har liksom aldri vært brukbart til noe jobbrelatert, mener enkelte. Nå skal ikke jeg hevde å ha en weblogg som gir faglig grunn til å surfe innom i arbeidstiden, men jeg mener det er legitimt å surfe i arbeidstiden. Under visse forutsetninger, selvsagt. Hvis ikke du klarer å forsvare det du surfer innom overfor deg selv, hvordan kan du forsvare det overfor andre?

  Jeg tror nok man må ha en viss forståelse av hvilke kommunikasjonsformer som finnes og hvordan de fungerer for å akseptere surfing i arbeidstiden. Selv surfer jeg innom en del faste weblogger, i tillegg til at jeg også skriver artikler til webloggen i arbeidstiden. Det har jeg full aksept for på jobben. Mine kolleger og sjefen leser også det jeg skriver.

  Det finnes neppe et riktig svar på ditt spørsmål om det er akseptabelt å surfe i arbeidstiden. Jeg mener at man som arbeidsgiver bør oppfordre til surfing med tanken om frihet under ansvar, osv. Selv får jeg masse kunnskap gjennom nettet, ikke minst kunnskap jeg kan benytte i faglig sammenheng.

 2. Alle kjenner vel til hvordan fingrene blir vant til å skifte tab i nettleseren om man føler man gjør ting man ikke burde gjøre på jobb :p Jeg leser veldig mye på jobb som ikke er jobb-relatert, men jeg er langt ifra den eneste (inkludert sjefen). Jeg for min del trenger litt avbrekk fra jobb selv når jeg er på jobb, og da syns jeg ikke det å bruke noen minutter på å lese noen blogger/aviser er galt. Har man imidlertid arbeid man absolutt burde jobbet med akkurat da, er selvfølgelig saken annerledes.

  Så lenge det ikke går ut over arbeidet ser jeg ingen grunn til at man burde få dårlig samvittighet. I mange tilfeller kan slike avbrekk også føre til at man blir mer produktiv når man returnerer til det man skal jobbe med.

  Forøvrig startes dagen hos oss på kontoret alltid med lesing av diverse aviser og tegneserier (dagen har ikke startet før vi har lest Pondus og M) 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.