Reklame på nettsider

Etter å ha lest Martin Bekkelund sin blogpost kalt «Brukerens Privilegium» husket jeg mine egne eksperimenter med Firefox og AdBlock Plus (ABP) for et års tid siden. Jeg testet diverse nettsider med ABP både aktiv og passiv, og ble overrasket over resultatene jeg fikk den gangen.

Jeg tenkte derfor at jeg skulle gjenta testene i dag, og testet et par nettsteder – først med ABP passiv, og så med ABP aktiv. Etter å ha åpnet Firefox lot jeg den/de åpne siden(e) stå åpne i et par minutter mens jeg holdt et øye med CPU- og minnebruk. Dermed fikk jeg et inntrykk av ressursbruken mens den gikk opp og ned, og brukte deretter Alt+PrtScr for å ta et bilde av Task Manager med CPU-verdien i nærheten av høyeste verdi jeg så i løpet av tiden Task Manager var aktiv.

Testoppsettet var som følger:
CPU: Intel Pentium Mobile 1,8 GHz
RAM: 2 GB
Operativsystem: Windows Vista Business (Version 6.0.6000)
Firefox 2.0.0.11
AdBlock Plux 0.7.5.3

Her ser dere resultatet av nyåpnet Firefox 2.0.0.11 med ABP 0.7.5.3. Den eneste åpne siden er Dagbladets forside, som var satt som startside. Øverste verdi er med ABP passiv, så reklame vises. Nederste verdi er med ABP aktiv, så reklame skjules.

ABP - http://www.dagbladet.no

Igjen nyåpnet Firefox 2.0.0.11 med ABP 0.7.5.3. Denne gangen er Dagbladets forside og DinSides forside de to aktive nettsidene. Øverste verdi er med ABP passiv, så reklame vises. Nederste verdi er med ABP aktiv, så reklame skjules.

ABP - http://www.dagbladet.no og http://www.dinside.no

Etter å ha sett disse tallene skjønner jeg enda bedre hvorfor jeg bruker Firefox + ABP. Det er endel som har nevnt at man sparer båndbredde ved å skjule reklame, men for min del er det mer aktuelt å spare CPU-tid. Båndbredde er nesten gratis, og det er tross alt ikke allverdens størrelse på (de fleste) reklamene. Da er det mye mer irriterende med CPU-bruk, som gir støy (vifta i min trofaste Thinkpad T42 går nesten konstant på fullt hvis jeg kjører Firefox med ABP passiv og et par nettsider åpne).

At jeg ved å blokkere reklame reduserer nettstedenes inntekt får så være så lenge jeg selv merker en klar gevinst ved å blokkere reklamen. Jeg har reservert meg mot reklame via Brønnøysundregistrene, jeg har klistremerke på postkassa og har også en gang sprayet «Reklame, nei takk!» på dørmatta for å unngå alt som legges der. Jeg vil se reklame når det passer meg, ikke når det passer annonsøren! Kall meg gjerne sær…

Merk: Jeg har som nevnt tatt skjermdump av CPU-verdier i den høye enden av de verdiene som ble vist, og det ble gjort for å illustrere hvor ille det kunne være. I de tilfellene hvor ABP var passiv lå de laveste CPU-verdiene på rundt 20%, men verdiene svingte rundt 40-50% mesteparten av tiden. Med ABP aktiv lå CPU-verdiene jevnt på 0% godt over halvparten av tiden, med peakverdier rundt 3-4%.

1 kommentar til “Reklame på nettsider

  1. Der har du truffet spikeren på hodet.

    To ting som irriterer meg: Høy CPU-bruk og reklame som rører seg og/eller har lyd.

    Jeg kan bruke MYE tid på å finne ut hvordan man kan luke ut faenskapen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.