NASse Tøff!

I dag var endelig dagen kommet! Ved posthylla på jobben sto det en eske med mitt navn på, og med teksten «ReadyNAS NV+» godt synlig på siden. Med et smil om munnen bar jeg den inn (vel, jeg sparket esken forsiktig langs gulvet) til kontoret for nærmere inspeksjon. Diskene (2 x 750GB) hadde allerede modnet på hylla i et par uker, så jeg var ganske utålmodig.

Etter å ha åpnet esken og kikket nedi ble jeg overrasket over hvor liten enheten er. En ting er å se spesifikasjonene på papir, noe helt annet er å se og ta på boksen. Den måler bare 13/22/20 cm (b/d/h) pluss bøyla i bakkant, og når jeg løftet den ut av boksen virket den knøttliten.

Mot normalt så tok jeg ut alle delene og fotograferte litt før jeg satt meg ned med den medfølgende «Getting Started Guide». Ellers ville jeg bare tatt ut alt og begynt å fikle, men for en gangs skyld ville jeg gjøre dette etter boka. Det som fulgte med var dette:

 1. ReadyNAS NV+
 2. Getting Started Guide
 3. ReadyNAS Installation CD
 4. Skruer for å feste diskene til hotswap-skuffene (4 ekstra skruer!)
 5. Strøm- og nettverkskabel
 6. Garantiinfo og info om deres Device Compatibility List

Boksen har noen få porter/utganger/åpninger/knapper:

 1. 3 USB-porter (to bak og en foran) som støtter både USB-disker og USB-printere
 2. Nettverksinterfacet er et standard gigabit ethernet-interface, med automatisk detektering av MDI/MDIX
 3. Det er også en bitteliten knapp som foretar en full «system reset»
 4. Power-knapp
 5. En backup-knapp (har ikke sjekket hva denne gjør)
 6. Åpning for standard «Kensingtonlås»
 7. Inngang for den obligatoriske strømkabelen

Her kommer noen bilder av utstyret. Beklager dårlig kvalitet – bildene er tatt med sliten mobil…

ReadyNAS NV+ Eske ReadyNAS NV+ - Innhold i esken ReadyNAS NV+ - Øvre del av fronten

ReadyNAS NV+ - Fronten ReadyNAS NV+ - Fronten med åpen dør ReadyNAS NV+ - Baksiden

Etter å ha kikket i guiden, satt inn de to diskene på plass 1 og 2, og deretter installert den medfølgende RAIDar-programvaren på en PC koblet jeg boksen til nett og strøm, og trykket forsiktig på power-knappen. Ville boksen starte som forventet?

Jada! Lampene lyste og vifta surret som tegn på at den gikk, og displayet viste at den bootet opp. Deretter fikk jeg beskjed om at brannmuren ble aktivert før den informerte om hvilken IP-adresse den hadde fått. I følge manualen skulle man så kunne koble seg til boksen med RAIDar-programmet for å konfigurere RAID-oppsettet, men RAIDet konfigurerte seg selv uten at jeg trengte å gjøre noe. Som standard settes diskene opp med X-RAID, som i praksis er dynamisk utvidbart RAID 5. Fordelen med X-RAID er at man kan sette inn flere disker, og så utvides volumet automatisk. Man slipper dermed å ordne dette manuelt (som gjerne hadde betydd full backup, fjerning av RAID-volum, inn med disker og opprettelse av nytt volum og til slutt legge tilbake backupen). Jada, moderne operativsystemer har LVM osv som ordner dette, men det er ikke så mange økonomiklasse-NAS som ordner dette for deg.

Mens diskvolumet initialiserte seg selv brukte jeg RAIDar-programmet til å koble meg til boksen for å administrere den. I praksis betød det rett og slett at nettleseren min åpnet seg og ga meg admin-grensesnittet på boksen via https. Jeg la inn diverse info, endret noen parametre og la inn email-varsling hvis noe skulle skje med boksen. Og sannelig fikk jeg ikke en mail fra boksen nå i kveld:

RAID sync finished on volume C. The volume is now fully redundant.
[Tue Jan 15 13:40:26 PST 2008]

Kjekt å vite at dette gikk greit.

Jeg får se om jeg kommer meg på jobb i morgen (sykt barn…) så jeg får testet litt mer. Kjøre litt SNMP mot boksen, teste overføringshastigheten osv. Når «lekingen» er ferdig kan jeg ta boksen med hjem og sette den i drift. Den endelige planen er å ha den stående i skapet i stua, med printeren direkte tilkoblet. På den måten slipper jeg å skru på den stasjonære PCen hver gang det skal skrives ut fra en av husholdningens bærbare. Får jeg realisert HTPC-ideen så får jeg testet ut streaming osv.

[Puh! Jeg ble ferdig med blogposten før midnatt!]

2 kommentarer til “NASse Tøff!

 1. Audun: Det er ikke snakk om topp nettverksytelse gigabit tatt i betraktning, men det visste jeg før jeg bestilte. Overføringshastigheten er god nok til å streame HD-materiale, og det er bra nok. For meg var det minst like viktig med god funksjonalitet og fysisk liten boks. At man kan utvide RAIDet uten å gjøre annet enn å sette inn ny disk er også et pluss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.