Ikke alle forskjeller bør utjevnes

Dagbladet skriver i dag at SVs Lena Jensen vil ha dyrere strøm i byene for å utligne prisforskjellen mellom by og bygd.

Da er det jeg begynner å lure – kan og bør virkelig alle forskjeller mellom by og bygd utlignes? Hvis man først begynner å utligne disse forskjellene, hvor langt skal man gå? Er det ikke like greit å innse at det er vesentlige forskjeller ved å bo i by eller bygd, og la det bli med det?

Det er fordeler og ulemper med begge bosteder, og man velger seg gjerne et bosted ut fra egne preferanser. Det kan være jobbmuligheter, studier, naturinteresse, urbane interesser, kjærlighet eller helt andre ting. Det valget man tar gir føringer for den enkeltes personlige økonomi, og det er vel alle enige i.

Lena Jensen vil innføre en utjevningsavgift på nettleien for strømleveranse i byene, fordi nettleien i dag er billigere i tettbygde strøk. At det er billigere i byene er egentlig ganske naturlig – det er mange mennesker som deler kostnadene ved utbygning og vedlikehold av strømnettet i byer og tettsteder.

Men OK, la oss ta utgangspunkt i slik situasjonen er i dag. I følge artikkelen kan nettleien være inntil 5.000,- billigere i byene. Ergo 5.000,- dyrere for en bygdeboer. Bensin er også dyrere ute i distriktene, på grunn av transportkostnader. Det er flere andre ting som også er dyrere i bygdene.

På den andre siden er boligen veldig mye billigere i distriktene, så her sparer faktisk bygdeboerne ganske store pengesummer hvert år. Ettersom utgifter til bolig er de største utgiftene de aller, aller fleste av oss har – burde ikke da Lena Jensen foreslå en utjevning av boligprisene? Det er det enkelttiltaket som vil gi størst effekt på den enkelte persons privatøkonomi, så det burde vel være et naturlig sted å begynne?

La oss ta et eksempel på forskjell i boligprisene. Jeg fant en nesten ny enebolig i Groruddalen i Oslo (og jeg valgte dette området bevisst, så ingen kan komme og si at jeg valgte et dyrt område). Denne boligen har et bruksareal på 164 m2, og en prisantydning på kr. 3.650.000,-. Deretter søkte jeg litt og fant en nesten tilsvarende enebolig på Kirkemoen (3534 Sokna). Denne boligen har et litt mindre bruksareal, men større tomt. Her er prisantydningen 1.600.000,-, en differanse på over 2.000.000,-. Skal man forrente denne differansen vil det med dagens rentenivå gi en rentekostnad på godt over 10.000,- pr. måned! De nevnte 5.000,- i året for strøm og differansene i bensinprisene blir småpenger i forhold.

Så, Lena Jensen – skal du først utjevne bør du utjevne der det monner. Utjevn boligprisene! Senk prisene i bystrøk eller innfør en boligavgift i distriktene så prisdifferansen på sammenlignbare boliger over hele landet reduseres.

Ikke det, sier du? Nei, jeg trodde vel ikke det, jeg heller…

2 kommentarer til “Ikke alle forskjeller bør utjevnes

  1. Flott innlegg Thomas, har diskutert galskapen med noen venner, og vi har kommet fram til akkurat det samme. Jeg synes personlig grunnprinsippene SV står for ikke er så verst. Men med politikere som Lena Jensen som konsentrerer seg om å gjøre det dyrere for flere, i stedet for å lage bedre og billige tilbud til alle, er det jammen ikke rart de sliter i meningsmålingene!

  2. Jeg er igrunn enig i det du skriver, med noen unntak. Selv om bensinen nok som regel er en del billigere i distriktene, må de nok også ofte kjøre mye lengre for å komme på jobb, butikken, barnehager osv. Dette gjelder selvfølgelig en del som bor «sentralt», men likevel må bruke en time hver dag på kø. Så, det blir kanskje litt vanskelig å beregne.

    Det jeg kanskje reagerer mest på når det gjelder strøm er vel at de som bor i områder med mye industri må betale mer fordi området er så energikrevende. Vi har jo lest hvordan prisforskjellen mellom Trøndelag og områder sørover er veldig forskjellige, fordi vi har såpass mye industri som krever enorme mengder energi.

    Det er altså ikke bare i distrikt vs by som utgjør forskjeller, men også hvor i landet man bor..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.